NL
Nieuwsarchief

Wat is jouw running doel? Bereid je voor!

St. Willebrord -

De verschillende loop evenementen staan weer voor de deur en daar doen we maar al te graag aan mee. Je begint te trainen zodat jij straks je doel tijdens het evenement makkelijk kunt behalen, maar hoe bereid je je het beste voor? 

Onze ambassadeurs van Triathlon vereniging Kijani helpen je hierbij!

 

Hoe bereid je je voor op je eerste 5 km? 

(Juriena) Bouw het hardlopen rustig op. Dit voorkomt blessures en helpt je het hardlopen vol te houden op de lange termijn. Begin bijvoorbeeld met enkele minuten lopen afgewisseld met wandelen. Je kunt de minuten langzamerhand uitbreiden en de stukken wandelen verkorten. Als je 30 minuten aan een stuk kunt lopen, dan kun een 5km-wedstrijd makkelijk aan!

 

Hoe bereid jij je voor op je eerste 10 km? 

(Marijn). Zorg ervoor dat je met regelmaat je trainingen doet. Bouw de duur en intensiteit van je trainingen ook voorzichtig op. Ga vooral niet te hard trainen en neem de week voor je wedstrijd wat gas terug in intensiteit.

 

Hoe bereid jij je voor op je eerste 21 km? 

(Stefan). Als je na een aantal kortere wedstrijden de keuze maakt om een halve marathon te gaan lopen is het vooral belangrijk om je duurlopen uit te breiden naar een langere duur. Zo raakt je lichaam gewend aan langer dan een uur lopen (iets dat voor veel hardlopers de maximale trainingsduur is). Om het lopen van een lange duurloop iets minder eentonig te maken is het een goed idee om na iedere 20min 5 korte versnellingen van 10 seconden opbouwend in snelheid te doen. De snelste moet nog steeds gemakkelijk gaan zodat je na de versnelling meteen door kunt in je duurlooptempo.