NL
Blogs

Buiten sporten in de winter? Ja!

Sint-Willebrord -

Vroeg donker, grauwe dagen en vrieskou. Allemaal winterse verschijnselen waardoor de meeste mensen liever binnen blijven. Toch is de winter een ideaal buitensport seizoen! Lees hier waarom een rondje hardlopen of een wielertocht maken juist in de winter een goed idee is.

Wist je bijvoorbeeld dat je bij koude temperaturen betere sportresultaten levert dan bij warme temperaturen? De optimale temperatuur om in te sporten is tussen de 0 en 10 graden Celsius: typische Nederlandse wintertemperaturen! Bij deze temperaturen krijgen je spieren meer zuurstof toegevoerd en wordt de bloedsomloop minder belast in vergelijking tot sporten in zomerse temperaturen.

Daarnaast zorgt in de winter sporten niet alleen voor betere sportprestaties, maar is het ook goed voor je hart. In de winter is het belangrijk dat je lichaam niet onderkoelt raakt. In de zomer ligt juist oververhitting op de loer. Tijdens sporten in warme temperaturen raakt het lichaam overtollige warmte kwijt door de hartslag op te voeren. Bij winterse temperaturen is dit niet nodig. Hierdoor kan het lichaam in de winter dezelfde sportprestaties leveren als in de zomer, terwijl je je hart minder belast.

Tot slot geeft sporten in de winter je immuunsysteem een enorme boost. De overgang van de aangename binnentemperatuur naar sporten in de koele buitenlucht stimuleert de doorbloeding van het lichaam. Dit versterkt je afweersysteem waardoor je nog meer kunt genieten van je winterse hardloopronde of wielertocht.

Laat je niet tegen houden door de kou en stap juist in de winter op de fiets! Ook hardlopen is in de winter een goed idee. Let er wel op dat sporten bij lage temperaturen ook risico’s met zich mee brengt. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en waar nodig op tijd te stoppen. Wil je weten of je goed bezig bent en zorgen dat je veilig weer thuiskomt? Lees dan ook onze volgende blog over tips voor sporten in winterse temperaturen.

Bron: menshealth.nl