NL
Blogs

Hardlopen in de winter? Onze ambassadeurs helpen jou op weg!

Sint Willebrord -

Met de koude dagen waar de duisternis en de grauwheid de overhand neemt, is het vaak erg lastig om lekker een rondje hard te lopen. We willen wel bewegen maar kunnen de motivatie of inspiratie net niet vinden. Om jou een handje te helpen met het hardlopen in deze koude donkere dagen hebben onze ambassadeurs een aantal tips en tricks op een rijtje gezet waarbij zij jou alvast een eind op weg helpen! Benieuwd naar wie deze ambassadeurs zijn en wat zij voor jou in petto hebben? Lees dan snel verder en voor je het weet ben je weer op pad!

Altijd goed gemutst met hardloopschoenen aan, dat zijn onze drie ambassadeurs: Frouke, Maura en Sjoukje. Wij hebben aan hun de vraag gesteld hoe zij in de winter het hardlopen volhouden, wat hun motivatie is en wat hun gouden tips zijn die iedereen moet weten!

 • Frouke:
  Van kleins af aan klopt Frouke haar sportershart al. Op haar vijfde begon ze met synchroon zwemmen, maar na de komst van haar twee kinderen was dit helaas niet meer te combineren. Frouke ruilde haar badpak in voor een hardloopkleding en verkende weg in plaats van het zwembad. Inmiddels is ze ontpopt tot een fanatieke hardloopster die keer op keer haar grenzen verlegt en van iedere kilometer geniet.       
 • Maura:
  Ga ik vandaag een stuk hardlopen of stap ik op mijn fiets? Maura is niet alleen fanatiek in haar hardloopschoenen maar is ook te vinden op haar fiets. Haar doel? Van iedere afstand optimaal genieten en anderen inspireren en motiveren om ook te beginnen aan hun sport avontuur. Naast het genieten van de afstand probeert Maura ook haar PR iedere keer iets te verbeteren!
 • Sjoukje:
  Net als Maura is ook Sjoukje niet alleen te vinden in haar hardloopkleding maar ook op de pedalen van haar fiets. Sjoukje haar filosofie is dat trainen gepaard gaat met ups en downs waar je uiteindelijk alleen maar beter van wordt! Met haar hardloopverhaal wil ze anderen inspireren en aansporen om ook hardloopschoenen aan te trekken en te beginnen met hun eigen hardloopverhaal.

   

Frouke                                                       Maura                                                     Sjoukje

Het allermooiste aan hardlopen in de winter!
Soms is het erg lastig om een lichtpuntje te zien in de donkere en grauwe dagen.Toch hebben Frouke, Maura en Sjoukje redenen genoeg om er op uit te gaan in de winter. Volgens Frouke en Maura is de natuur op het toppunt tijdens hun ronde in de winter. Het winterse landschap bedekt met een witte gloed en de zon die langzaam opkomt is prachtig. Vooral het stralende zonnetje in de winter gemixt met de kou laat hen echt genieten tijdens het hardlopen.
Volgens Sjoukje zijn de winterse routes erg bijzonder omdat zij in de avond graag in het licht hardloopt en daardoor in de straten te vinden is. Tijdens haar winterse rondjes ontdekt zij nieuwe straatjes die keer op keer wat prachtigs te bieden hebben.

 

Waar haal ik de motivatie vandaan?
Naast de prachtige natuur in de winter en de nieuwe ontdekking in jouw stad of dorp is het soms erg lastig om gemotiveerd te zijn in de winter. Het is vaak al donker, grauw en erg koud. Frouke, Maura en Sjoukje delen daardoor hun motivatie en hopen hiermee ook jou te inspireren om jouw hardloopschoenen aan te trekken!

 • Voor Frouke en Sjoukje is de passie voor hardlopen zo intens dat zij daar vaak al genoeg motivatie uit halen.Weer of geen weer, Frouke trekt haar hardloopschoenen aan en gaan met die banaan! Haar motivatie komt vooral voort uit een lekker rondje en het genieten hierbij, dit wil ze keer op keer weer ervaren.
 • Maura haar motivatie bestaat uit twee onderdelen: Fit blijven en aan wedstrijden deelnemen. Je conditie op peil houden in de winter is essentieel om in de zomer weer te kunnen knallen, vandaar dat dit een belangrijke motivatie is voor Maura. Door jezelf op te geven voor wedstrijden aan het einde van de winter moet je wel trainen tijdens de koudere dagen. Door wedstrijden te plannen creëer je een stok achter de deur om toch echt de deur uit te gaan een lekker stuk te lopen.
 • Sjoukje haalt zoals hierboven al is benoemd, motivatie uit het hardlopen zelf. Even lekker naar buiten en genieten van de prachtige omgeving. Desondanks dat Sjoukje absoluut geen wintermens is, geniet ze toch van 1 ding: een lekker rondje hardlopen. Zomer of winter? Sjoukje vindt altijd wel een reden om te kunnen hardlopen!

 

Hoe blijf ik het beste beschermd tegen de kou?
Nu jij volledig gemotiveerd bent om op pad te gaan met deze koude temperaturen moet je ervoor zorgen dat je goed bent aangekleed. Volgens Frouke, Maura en Sjoukje is het dragen van laagjes de perfecte oplossingen tegen de kou.

Sjoukje bouwt haar laagjes als volgt op: Allereerst beginnen met een zweetafstotend hemd, daarna een winter shirt met lange mouwen en als laatste laag een jas of bodywarmer bij veel wind.
Daarnaast zijn accessoires essentieel tegen de koude temperaturen. Een goede haarband zorgt ervoor dat niet alleen je hoofd, nek maar ook je oren lekker warm blijven. Handschoenen worden vaak vergeten tijdens een rondje hardlopen, maar zijn erg belangrijk.  Koude handen zorgen namelijk voor de verminderde doorbloeding van het lichaam en moeten daardoor in de winter goed warm blijven.

Op zoek naar een goede haarband, muts en winterhandschoenen? Neem dan snel een kijkje bij onze hardloop accessoires van de wintercollectie.

 

 

De winter musthaves van onze ambassadeurs:

 • Frouke kiest voor haar hoofdband om haar nek, oren en hoofd ten allen tijden warm te houden. 
 • Voor Maura zijn haar handschoenen het allerbelangrijkste tijdens de winter en maakt een warm jasje haar outfit compleet.
 • Een bodywarmer of windstopper is het doeltreffendste tegen de kou volgens Sjoukje. Je bovenlichaam vangt het snelste de kou op en moet daardoor goed beschermd worden.

 

De absolute Don'ts voor hardlopen in de winter:
Niet goed zichtbaar zijn op de donkere en grauwe dagen is een absolute Don’t! Het is niet alleen gevaarlijk voor jezelf maar ook voor de overige weggebruikers.

 • Volgens Frouke is het super belangrijk om goed verlicht te zijn tijdens het hardlopen. De perfecte oplossing? Draag een led vest of maak gebruik van lichtjes op jouw lichaam, zo ben je altijd goed zichtbaar op de weg!
 • Maura haar no-go voor hardlopen in de winter is niet warm genoeg gekleed te zijn tijdens de koude temperaturen. Op deze manier worden jouw spieren niet warm genoeg en kunnen ze stram aan gaan voelen. Het resultaat hiervan zijn pijnlijke spieren en liggen uiteindelijk blessures op de loer. Kleed je dus altijd warm genoeg aan voordat je op pad gaat.
 • Sjoukje deelt de gedachtegang van Maura over koude spieren. Volgens haar is het een grote don’t om zonder warming up te beginnen met jouw hardloop ronde. Daarnaast moet je ook oppassen bij gladde wegen. Merk je dat de wegen te glad zijn? Ga dan snel huiswaarts en ren een rondje op de loopband of sla een dagje over.

 

De gouden tips voor jouw hardloopavonturen:
Naast de absolute no-gos voor het hardlopen bij koude temperaturen hebben Frouke, Maura en Sjoukje ook goed nieuws voor jou! Hieronder zijn hun gouden tips te vinden voor jouw winterse ronde.

 • Frouke haar ultieme tip is het dragen van warme comfortabele handschoenen. Houd je handen ten allen tijden warm, hier zal heel je lichaam profijt van hebben.
 • Volgens Maura is het belangrijk om doelen te stellen voor jezelf waardoor je door blijft trainen in de gure winter. Maura haar gouden tip is het opgeven voor wedstrijden waarvoor je moet trainen. Zo blijf je altijd aan de gang!
 • Sjoukje heeft een praktische en lekkere tip, namelijk een warme crème om jouw spieren warm te houden voor en na een rondje hardlopen. Haar lekkere tip? Warme chocomel na een intensief ronde, dat is pas genieten..

Wil jij meer weten van deze hardloop toppers? Neem dan snel een kijkje op hun Instagram: Frouke @runningangelfrouke.nl, Maura @finau.running en Sjoukje @sjoko.love.running.

Door middel van deze tips en absolute don'ts hopen wij jou een handje op weg te helpen. Vergeet niet om jezelf ten alle tijden warm aan te kleden met laagjes en de juiste accessoires. Ga goed verlicht op pad in deze grauwe en donkere dagen en pas op voor de gladde wegen. En het allerbelangrijkste vergeet niet te genieten van iedere afstand #enjoythedistance!