NL
Blogs

Meer sporten in 2019? Met deze 7 tips houd je het vol!

Sint Willebrord -

Nog een paar dagen tot we met zijn allen aftellen, de vuurpijlen de lucht in gaan en we proosten op het nieuwe jaar. Heb jij al grootse plannen voor 2019? Vaker sporten bijvoorbeeld? Of trainen voor een groot doel, zoals het lopen van een marathon?

Veel mensen gebruiken het begin van het nieuwe jaar als een nieuwe start. Een moment om het helemaal anders te gaan doen. Gezonder eten, vaker sporten of zelfs beginnen met een compleet nieuwe sport. Maar hoe houd je dat enthousiasme het hele jaar lang vast? Met deze tips gaat het je lukken!

1. Begin rustig

Het nieuwe jaar staat voor de deur en jij hebt je voorgenomen om meer te gaan sporten. Vol enthousiasme trek je er 2 januari op uit voor een lange fietstocht. Of je gaat een ronde hardlopen. Dat voelt goed. Morgen weer. En de dag daarna! Na een week ben je doodop en heb je weinig zin om dat sporten het hele jaar door te zetten.

Te snel beginnen is een van de redenen dat mensen hun goede voornemens al binnen korte tijd overboord gooien. Ben je van plan om in 2019 meer te gaan sporten? Begin dan rustig en bouw je trainingen langzaam op. Op deze manier voorkom je blessures en houd je het sporten leuk voor jezelf.

2. Stel haalbare doelen

De kans is groter dat je je goede voornemers volhoudt, wanneer je naar een duidelijk en haalbaar doel toe werktn Sport je op dit moment niet of amper? Een goed doel is dan bijvoorbeeld om dit jaar 10 kilometer achter elkaar hard te lopen. Fiets je al een tijdje, maar zou je graag vaker op pad willen gaan? Stel dan een doel om een vast aantal keer per week op de fiets te stappen of om elke maand een bepaald aantal kilometers te rijden.

Met het stellen van doelen is van alles mogelijk. Zolang je ze maar duidelijk formuleert en kiest voor een haalbaar doel is. Zo geef je jezelf een houvast. Je weet dan precies wat je moet doen om dichter bij je doelen te komen. Ook weet je het wanneer je je doel hebt behaald en je trots op jezelf mag zijn.

3. Bereid je goed voor

Wil je in januari beginnen met (meer) sporten? Houd er dan rekening mee dat het koud kan zijn buiten. En dat is helemaal niet erg, mits je er goed op gekleed bent. Zorg daarom zeker dat je een warme wieler- of hardloopoutfit in je kast hebt hangen. Met een goed winterjacket voor hardlopen of wielrennen ben je zelfs op de koudste dagen goed voorbereid. En regent het buiten? Met een regenjacket heb je geen excuus meer om binnen te blijven.

4. Geniet!

Het motto van Rogelli is: ‘Enjoy the distance’. En dat is niet voor niets. Sporten doe je immers voor je plezier. Wij zijn van mening dat genieten het belangrijkste is wanneer je gaat sporten. Wanneer je het sporten leuk maakt, is de kans stukken groter dat je gemotiveerd blijft om regelmatig een rondje te gaan fietsen en hardlopen.

Sporten leuk maken voor jezelf, dat doe je op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te variëren in je trainingen. Ga op een doordeweekse avond voor een snelle ronde op tempo en trek er in het weekend op uit voor een lange rustige ronde. Ontdek nieuwe gebieden en geniet van de mooie landschappen. Sport samen met vrienden en maak een tussenstop om bij te praten onder het genot van een kop koffie. Zo houd je het leuk voor jezelf en kijk je er steeds weer naar uit om op pad te gaan.

5. Houd je vooruitgang bij

Misschien merk je het niet van dag tot dag, maar als je vaker gaat sporten boek je vaak wel degelijk vooruitgang. Je maakt dit inzichtelijk door je vooruitgang bij te houden. Tegenwoordig zijn er verschillende apps en sporthorloges beschikbaar die meten hoe ver je fietst of loopt en hoe snel je bent. En zeg nu zelf, het is toch ontzettend leuk om te zien hoe je steeds sneller gaat fietsen of verder gaat lopen? Dit motiveert en helpt je je nieuwe levensstijl vol te houden.

6. Beloon jezelf

Heb jij een nieuwe mijlpaal bereikt in het behalen van je doel? Bijvoorbeeld omdat je een bepaalde afstand hebt gefietst of gelopen? Of omdat je steevast 3 keer per week sport? Op dit soort momenten mag je jezelf best belonen. Bijvoorbeeld met een nieuw wielershirt. Of een leuk accessoire, zoals een cap. Zo heb je gelijk weer extra motivatie om te gaan sporten.

7. Schrijf je in voor een evenement

Sporten gaat stukken makkelijker wanneer je daadwerkelijk ergens voor traint. Door je in te schrijven voor een evenement, heb je een doel om naartoe te werken. Zo heb je zeker motivatie om te gaan trainen en om het sporten voor een langere periode vol te houden. Kies voor een evenement dat ver genoeg in de toekomst ligt, zodat je ruim de tijd hebt om jezelf voor te bereiden.

Enjoy the distance in 2019

Bij Rogelli vinden we dat sporten iets is dat je doet omdat je het leuk vindt. Daarom is onze belangrijkste tip voor 2019: streef je sportdoelen na, ga ervoor en geniet vooral van elk moment. Op deze manier wordt het vast en zeker een geweldig jaar vol mooie belevingen.