NL
Blogs

Studioshoot wintercollectie 2020

Sint-Willebrord -

Content is een onmisbare factor in de marketingstrategie van Rogelli Sportswear geworden. Twee keer per jaar lanceren we onze nieuwe collectie. Dit doen we bij de start van het zomer- en winterseizoen. Zo maakten we door de jaren heen al prachtige foto’s in diverse landen en inspirerende locaties, zoals onze fotograaf Wouter Roosenboom onlangs deelde in zijn blog. Naast deze prachtige collectiefoto’s gaan we ieder seizoen ook de studio in om productfoto’s te maken. Maar hoe gaan we voor, tijdens en na zo’n studioshoot te werk, wat komt hier zoal bij kijken en met welk doel maken we deze foto’s. Een vraaggesprek met Michael Wagtmans en Joep van der Poel over hun ervaringen rondom fotografie en hoe ze onlangs te werk zijn gegaan bij de studioshoot voor de wintercollectie 2020.

Michael Wagtmans is als Product Developer & Designer verantwoordelijk voor de collectiekleding. Met zijn productkennis, creativiteit en oog voor detail wordt de shoot tot in de puntjes voorbereid en uitgevoerd.
Joep van der Poel is als Multimedia Designer al enkele jaren werkzaam bij Rogelli Sportswear. In deze functie richt hij zich met name op het opmaken van content voor zowel online als offline platformen. Fotografie is een essentieel onderdeel van onze content, wat maakt dat hij bij iedere shoot nauw betrokken is. Verder verzorgt Joep de content voor al onze social media kanalen, maar ook het opmaken van de catalogi en verpakkingen behoren tot zijn werkzaamheden.

Welke aspecten zijn belangrijk voor een goede studioshoot?
“Aspecten waar je goed rekening mee dient te houden voor een studioshoot zijn de camera, het licht en de ruimte. Tegenwoordig worden schermen steeds scherper en dient de camera dus beelden te schieten die optimaal zichtbaar zijn op je scherm. Bij verkeerd licht kan de foto niet het resultaat geven wat je voor ogen hebt. Zo kunnen kleuren verkeerd uitvallen of heb je te maken met onder- of overbelichting. Als laatste is de ruimte essentieel. Een egale achtergrond zorgt voor rust en springt het model er extra uit op de foto!”.

Michael sluit zich aan bij de woorden van Joep en wilt hier ook de rol van de modellen aan toevoegen. “Ook de modellen zijn essentieel voor een goede shoot”.

Hoe zien de voorbereiding voor een studioshoot er uit?
In de voorbereiding gaat het meeste werk zitten, aldus Michael. “Zo moeten we zorgen dat alle kleding(samples) en accessoires voor de betreffende collectie aanwezig zijn op locatie. We gaan modellen benaderen in ons eigen netwerk, doorgaans maken we gebruik van 2 heren en 1 dame. Daarnaast moeten we een datum plannen, waarop iedereen kan en de studio beschikbaar is. We brengen de kleding op voorhand al naar de studio, sorteren daar de accessoires en maken een timeline hoe we gaan fotograferen. Tijdens de shoot staat dan alles mooi klaar en kunnen ons volledig focussen op het afwerken van de lijst met producten. Iedere collectie heeft immers een hoop producten met wisselende accessoires, waarin je niets wilt missen. Dit alles vergt een goede voorbereiding, maar ook volledige concentratie tijdens de shoot”.

Joep geeft daarbij ook aan dat er wel wat tijd overheen gaat om alles goed voor te bereiden. “Om alles goed te plannen zal zeker 2 tot 4 weken nodig zijn om alles geregeld te krijgen, zodat we hetgeen krijgen wat we beide voor ogen hebben. Ook bij de shoot zijn we met z’n tweeën aanwezig, om alles goed in de gaten te houden, zodat we niks vergeten”.

Wat maakt een foto ook daadwerkelijk een goede foto?
Over een goede foto zijn Michael en Joep eensgezind. “Waar we goed op letten bij het maken van de foto is dat het goed zichtbaar is hoe de kleding zit wanneer mensen het dragen en het beeld laat zien wat we willen laten zien. Met dat laatste bedoelen we dat er niks geks in beeld aanwezig is zoals ogen die dicht zijn, omgeslagen kleding of rare houdingen. Als die punten niet aanwezig zijn zal het waarschijnlijk een beeld zijn wat je later terug kunt vinden op bijvoorbeeld onze website”.

Met welk doel worden de studiofoto’s gemaakt?
“Het doel is om de consument een beter beeld te geven van de kleding als iemand het aan heeft”, aldus Michael. En ook dit heeft een reden, zo vult Joep aan. “Omdat onze kleding verschillende pasvormen heeft kan het dus bij een model beter zichtbaar zijn of het heel strak op het lijf zit of juist wat losser. De studiofoto’s zijn terug te vinden op onze website bij de kleding, op social media en in onze consumentenboekjes”.

Is een studioshoot van bijvoorbeeld 5 jaar geleden wezenlijk anders dan tegenwoordig?
“Absoluut”, zo zijn Michael en Joep resoluut als het om de ontwikkelingen gaat. “Tegenwoordig is alles geautomatiseerd, werken we met LED verlichting die helemaal egaal is en geen flitsers. Ook in onze aanpak naar een shoot is het nodige veranderd. Voorheen maakten we de foto’s in een eigen studio met apparatuur. Tegenwoordig maken we gebruik van een bedrijf dat gefocust is op het maken van studio- en productfoto’s. Zij hebben een Styleshoot in het bezit waarbij modellen in een vooraf ingestelde studio gaan staan en waarbij je met één druk op de iPad foto’s maakt. Zo werkt het geautomatiseerde proces en zorgt voor haarscherpe beelden die voorzien zijn van de juiste belichting”.

 

Na een goede voorbereiding en een intensieve dag fotograferen ontvangen we vrij snel alle foto’s. We lopen ze vervolgens allemaal nog een keer na, kijken nog eens kritisch naar het eindresultaat en kunnen de content vervolgens gaan gebruiken en plannen in onze campagnes voor het komende winterseizoen. We verwachten de nieuwe wintercollectie begin september 2020 te kunnen presenteren.