NL
Blogs

Voorbereiden op een eerste triatlon

Hoofddorp -

#enjoythedistance De Triatlon

In dit gastblog vertelt een van onze Ambassadeurs over zijn voorbereidingen voor zijn eerste deelname aan een triatlon. Fietsen was altijd al een van zijn grote passies. Nu komen er twee andere sporten bij. Mathys, Dutch_Cycling_Friend op Instagram, deelt zijn ervaringen.

 

Waarom zou ik het doen?

Het idee alleen al, eerst zwemmen, dan fietsen en dan hardlopen. Waarom zou je dat doen? Die vraag heb ik mezelf ook vaak gesteld en even vaak dacht ik, ‘Dit is niks voor mij’. Toch raar, want op jonge leeftijd was ik behoorlijk goed in wedstrijdzwemmen. Ik was onderdeel van de selectie van de lokale zwemclub, won meerdere clubwedstrijden én deed meerdere malen mee aan de Friese Kampioenschappen. Rond mijn 15e kreeg ik andere interesses en stopte ik met het wedstrijdzwemmen.

Hardlopen heb ik ook een poosje gedaan, maar verder dan 10 kilometer liep ik niet. Qua conditie kon ik het wel volhouden, maar de belasting op mijn knieën en voeten werd rond de 10 kilometer te intens en ik moest dan gewoon stoppen. Door een ongelukkige misstap brak ik mijn enkel en zo startte ik met wielrennen. Die sport beoefen ik al ruim 7 jaar met veel plezier. Ik ben niet actief op wedstrijd niveau maar ik hou er wel van mezelf uit te dagen; sneller, verder, hoger, langer.   

Terugkomend op de vraag: Waarom zou je het doen? Nou, ik heb ervaring met de drie sporten en het lijkt mij een geweldige uitdaging om eens een triatlon te volbrengen.

Waar en wanneer?

Eind 2018 hakte ik de knoop door: ‘In 2019 ga ik deelnemen aan een triatlon!’ Een online zoektocht leverde diverse sites op met triatlons waaruit ik kon kiezen. Eéntje viel direct op, die vond plaats op steenworp afstand van mijn huis. Ik klikte verder en zag mooie foto’s en een filmpje van een eerdere triatlon in het Haarlemmermeerse Bos. Wow, bij het kijken van het filmpje met opzwepende muziek kreeg ik er direct zin in. Nog een paar klikken verder had ik me officieel aangemeld voor de sprint versie (750 meter zwemmen, 20 kilometer wielrennen en 5 km hardlopen). Nu kon ik niet meer terug. It giet oan!

De voorbereiding

Tsja, hoe bereid je je voor op een triatlon. Ik vond online diverse trainingsschema’s en begon wat te lezen.. Hmm ik vond het eerlijk gezegd niet zo boeiend en dacht laat ik maar gewoon beginnen met de twee onderdelen die ik niet vaak beoefen. En zo geschiedde. Ik stofte mijn hardloopschoenen af en begon met een klein rondje in de buurt. Snel ging het niet, maar het voelde wel goed.

Ook het zwemmen pakte ik weer op. Dat was een ander verhaal… 750 meter staat gelijk aan 30 baantjes (van 25 meter) en de laatste keer dat ik zo’n afstand in één keer volbracht, was toen ik een jaar of 15 was. De eerste trainingen in het zwembad bestonden vooral uit de “slag” te pakken krijgen. Qua techniek ging het wel aardig maar na 15 baantjes moest ik echt wel even uitrusten en duizelde het me zelfs een beetje.

De trainingen die volgden gingen steeds beter en door een constant tempo aan te houden lukte het me in training drie om zonder pauze 750 meter te zwemmen. Dit ging de goede kant op. Maar ik realiseerde me ook dat baantjes zwemmen in een zwembad wel iets anders is dan het open water in rennen met een groep los geslagen, fanatieke sporters. Hier kon ik me onmogelijk op voorbereiden.

Het aftellen kan beginnen

Tijdens het schrijven van dit blog heb ik nog 5 weken om me voor te bereiden op de triatlon. Deze periode ben ik van plan wekelijks één keer te gaan zwemmen en twee keer te gaan hardlopen. Daarnaast ben ik van plan om minimaal één keer een koppeltraining te doen. Dit houdt in dat je direct na het fietsen een rondje gaat hardlopen. De mensen die ervaring hebben met triatlons vertelden me allemaal dat het zwemmen vooral erg vermoeiend is, het fietsen daarna is vooral bijkomen van het zwemmen maar de overgang van fietsen naar hardlopen schijnt echt zwaar te zijn. Deze overgang wil ik dus graag een keer wil trainen voordat ik het op 2 juni waar moet gaan maken.

Ben je benieuwd hoe mijn laatste voorbereidingen én de triatlon zelf zijn verlopen? Alle details lees je in mijn volgende blog.