NL
Blogs

Hoe geniet je van de afstand als je niet naar buiten gaat?

Ter Aar -

Hallo sportfanaten, hier is mijn allereerste blog voor Rogelli.  Met mijn enthousiasme hoop ik ook andere sporters te motiveren om lekker te  sporten en te genieten van iedere afstand. Het genieten van de afstand kan zowel buiten als binnen. Mijn visie is jezelf fit voelen en lekker bewegen. Nu vraag je je vast af wie ik ben? Lees dan snel verder en kom erachter wie ik ben.

 

Ik ben Marcel van Delft, 45 jaar en een fanatiek sporter. Sinds 2019 ben ik met trots ambassadeur van Rogelli Sportswear. De connectie met Rogelli geeft mij energie, ik geniet in hun prachtige kleding van iedere afstand. Op instagram ben ik bekend onder de naam @cyclingmarcello, de naam verraad al welke sport ik het liefste beoefen: Wielrennen. Naast wielrennen wil ik ook graag een start maken met hardlopen. Voor tips op het gebied van hardlopen kan ik natuurlijk altijd terecht bij mede ambassadeurs, zoals Margriet, Maura, Frouke en Sjoukje.

Mijn avontuur als wielrenner begon een aantal jaar geleden in 2005. In 2006 nam ik deel aan de Friese fiets 11 stedentocht. Inmiddels staat deze toertocht van 230 km standaard in mijn agenda en heb ik deze tocht al 14 keer volbracht. Daarnaast ben ik regelmatig op het parcours te vinden voor een (trainings)wedstrijd.

In 2020 stonden er meerdere doelen in mijn sportieve agenda, maar helaas kwam toen COVID-19 dat genadeloos hard toe sloeg. Een dik zwart kruis ging door al mijn doelen heen en vervolgens ging ik opzoek naar een alternatief om mijn conditie op peil te houden. In indoortrainingen vond ik mijn alternatief. Hieronder zal ik kort toelichten wat het inhoudt, wat de voordelen zijn en wat je nodig hebt om deze winter te knallen tijdens de indoortrainingen!

Een indoortraining, wat is dat?
Je traint alles wat je zelf wil, maar dan binnen. Ga je voor een lange training, dan train je je uithoudingsvermogen. Ga je voor een intervaltraining met korte krachtexplosies, dan train je je explosiviteit en sprintcapaciteit.
In principe kan je alles trainen wat je normaal in de buitenlucht doet.

Welke trainingsruimte is geschikt?
Een garage, schuur of zolder is vaak de beste plek voor je indoortraining. Zelf ben ik begonnen in de schuur, maar op dit moment ben ik bezig om een mooie ruimte op zolder te maken. Omdat ik menig uurtjes aan mijn indoortraining spendeer werd het tijd om een goede ruimte hiervoor in te richten. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende ventilatie hebt, want je zal snel opwarmen. Zet alvast een raam / deur open, want dat helpt enorm om de ruimte waarin je traint aangenaam koel te maken. Heb je een ventilator? Dan moet zal ik die zeker gebruiken. Hoe krachtiger de ventilator is, des te beter. 

Welk apparatuur kan ik gebruiken?
Voor de trainingen gebruik ik een Tacx Flux, dat is een smart trainer die automatisch de weerstand aanpast, daardoor krijg je een realistische training. Voor ongeveer €125 kan je al een degelijke indoor trainer kopen, een zgn wheel-on trainer. Dat is een prima basis om mee te beginnen. Zelf ben ik ook daarmee begonnen. Als je voor een wheel-on trainer kiest, zou ik aanraden om een extra wiel te nemen met een specifieke trainerband erop. Dit voorkomt het verslijten van je buitenbanden. Denk daarnaast ook aan een trainingsmat voor onder je fiets, dat vangt het zweet op en dempt het geluid. Zorg ook voor een handdoek binnen handbereik. Omdat je veel gaat zweten wil je af en toe even een handdoek om het af te vegen. Veel zweten betekent ook dat je veel vocht verliest. Ga je voor een sessie van een uur of langer dan wil je minimaal twee volle bidons hebben.

Als ik met de training klaar ben, dan maak ik mijn fiets schoon, het zout dat in je zweet zit kan je frame en de onderdelen flink aantasten.

Welk programma kan ik gebruiken?
Voor mijn indoortrainingen gebruik ik de app Zwift, dat is een indoor-fietsgame in een virtuele wereld. Ik draai Zwift op een Apple TV, maar het kan ook via je smartphone, tablet, laptop etc. Je kan het zo gek maken als je zelf wil. In Zwift kan je kiezen uit vele trainingsprogramma’s.  Je kan vrij fietsen om de werelddelen te ontdekken; zoals de Alpe d'Huez, 21 haarspeldbochten, 1.036 hoogtemeters en een gemiddeld stijgingspercentage van 8,6 procent omhoog.  Er zijn ook virtuele races waar je tegen elkaar kunt strijden. Alleen ben je in ieder geval nooit, want er is inmiddels een grote gemeenschap van andere ‘Zwifters’. Tijdens mijn trainingen luister ik naar de podcast en playlists van Rogelli Sportswear.

Wat voor  kleding heb je nodig?
Eigenlijk alles wat je tijdens een gemiddelde zomerdag zou dragen omdat je het snel warm krijgt. Dus fietsbroek, sokken, schoenen, bovenkleding. Zelf draag ik alleen een ondershirt, maar een jersey is hier natuurlijk ook geschikt voor.  

Herfst- en winterperiode
Nu de herfst- en winterperiode in aantocht is combineer ik het liefst buiten fietsen met indoortraining. In de buitenlucht doe ik mijn duurtrainingen en indoor doe ik intensievere intervaltrainingen en wedstrijden. Tot slot deel ik graag nog wat tips met jullie.

  1. Duurtrainingen in de winter:
    Winddichte, waterafstotende en tegelijkertijd goed ademende wielerkleding is heel belangrijk. Het liefst in meerdere laagjes. Deze kleding zorgt ervoor dat je goed warm blijft en daardoor wordt de drempel om de deur uit te gaan, al een stuk lager. Rogelli komt zelf ook nog met een uitgebreide blog over het dragen van comfortabele winterkleding en het aantrekken van laagjes.
  1. Indoortrainingen:
    Zet het liefst alles al ruim van te voren klaar, dus fiets op de trainer, een handdoek, sportvoeding en voldoende drinken. Zorg dat alles binnen handbereik is zodat je ongestoord kan genieten van de training. Vergeet ook de ventilator niet, want zweten ga je zeker doen. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk.

Heel veel succes en vergeet niet #enjoythedistance.