NL
Blogs

Wil jij de kou verslaan? Trek laagjes aan!

Sint-Willebrord -

In de winter heb je fietsende straalkachels of de eeuwige koukleumen. Voor beide types is het erg lastig om de juiste kleding te dragen tijdens een winterse rit. Voor de echte straalkachels breekt het zweet al uit na een paar kilometer, terwijl de koukleumen bibberend op pad gaan. De juiste kleding in het najaar kan een wereld van verschil maken. Om echt te kunnen genieten van jouw afstand is het belangrijk om niet té warm maar ook zeker niet te koud aangekleed te zijn. Met het 3 lagensysteem ga jij altijd goed gekleed op pad! Ben jij klaar voor ritjes waarbij overmatig zweet en klappertanden uit blijven? Lees dan snel verder en leer meer over het 3 lagensysteem!

Wat is het drielagen systeem?
Het drielagen systeem doelt op het dragen van drie verschillende lagen kleding tijdens de koudere temperaturen. Iedere laag heeft haar eigen functie en doeleinden. Je begint jezelf aan te kleden met een basislaag, daaroverheen komt een isolerende laag en als laatste de beschermende laag. Maar wat voor kleding moet je dan aan per laag?

  1. Een basislaag, oftewel thermische onderkleding.
  2. Een isolerende laag, jack, vest, lange mouwen shirt.
  3. De beschermende laag, een beschermend jack tegen wind en regen.

De basislaag:
De onderste laag van jouw kleding zorgt ervoor dat al het vocht kan worden afgevoerd. Deze laag bestaat uit thermische onderkleding, zoals ondergoed en onder shirts. Deze onderkleding wordt vaak gemaakt van Polyester kunstvezel, deze stof houdt vocht niet of nauwelijks vast. De onderste laag is erg belangrijk omdat jij door de vocht afvoerende stof geen nat en bezweet lichaam krijgt. Is het nu zo koud dat de ijspegels aan de daken hangen? Draag dan gerust twee thermoshirts over elkaar. Tussen deze shirts ontstaat een laagje warme lucht waardoor jouw bovenlichaam lekker warm blijft.

Benieuwd naar onze onderkleding collectie? Neem hier dan snel een kijkje en haal jouw basis laag snel in huis! 

De isolerende laag:

Nu jouw lichaam goed is beschermd tegen vocht is het belangrijk om jouw lichaam te isoleren tegen de snijdende kou. Denk hierbij aan een vest of lange mouwen shirt. Het is erg belangrijk dat deze laag, in tegenstelling tot de basis laag, wat losser om jouw lichaam heen valt. Hierdoor ontstaat een warme luchtlaag tussen de twee lagen. De dikte van jouw vest of lange mouwen shirt hangt af van de weersomstandigheden. Met de vriezende kou komt een lekker dik vest altijd goed van pas.

Voor het hardlopen is het Matrix hooded vest en het Aura hooded vest perfect voor de tweede laag! 

Het perfect lange mouwen shirt voor tijdens het wielrennen? Het Essential lange mouwen shirt is niet alleen stijlvol maar biedt ook de warmte die jij nodig hebt! 

 

De beschermende laag:
Dankzij de basis- en de isolerende laag is jouw lichaam nu bestand tegen vocht en kou. Maar om deze lagen te beschermen is het belangrijk een beschermende laag toe te voegen. De derde en laatste laag beschermt tegen wind en neerslag. Bij deze laag hoort een water- en winddichte jas om de overige lagen te beschermen.
Bij sommigen temperaturen is een regenjas al dik genoeg, dit hangt uiteraard ook af van de dikte van de eerste gekozen lagen. Je kan dus kiezen voor een winddichte- en of een waterafstotende jas om het hele geheel te beschermen.

Neem snel een kijkje in ons assortiment en maak jouw derde laag af met een van onze kleurrijke wind- en regenjacks! 

Waarom kiezen voor laagjes systeem?
Naast het beschermen van jouw lichaam tegen zweet, kou, wind en regen is het laagjes systeem perfect bij veranderende weersomstandigheden. Bij de echte kou komen alle laagjes van pas. Maar zodra jij binnen een heerlijke warme chocomelk gaat drinken is het al gauw te warm. De oplossing? Trek gewoon een laagje uit!

Klaar om weer de ijzige kou tegemoet te gaan? Trek de laagjes weer aan en geniet van een heerlijke winterse rit!

Maak de look compleet:
Het drielagensysteem werk uitstekend voor jouw torso, maar het is zeker zo belangrijk om jouw voeten, handen en hoofd warm te houden. Kies hiervoor warme wintersokken en winterhandschoenen. Wist je ook dat je sokken en handschoenen in laagjes kan dragen? Draag als eerste laag een dunne sok en daarover een dikke sok. Om het af te maken overschoenen, je voeten zullen je eeuwig dankbaar zijn.

Bij de handschoenen begin je met een dunne binnen handschoen en daarover een gewone of winterhandschoen. Bye bye koude handen!
Voor de hardlopers onder ons, vergeet niet je muts of haarband op te doen. Je verliest namelijk veertig procent energie via je hoofd!

Benieuwd naar onze winter accessoires om warm gekleed op te gaan deze winter? Kijk dan snel hier en ontdek onze najaar toppers.  

Of jij nu een straalkachel of een eeuwige koukleum bent, met het drielagen systeem ga jij altijd goed gekleed op pad! Vergeet niet om te beginnen met thermische onderkleding, daarna een lekker warm vest of lange mouwen shirt en om het helemaal af te maken een beschermende jack tegen de wind en regen. Niets houdt jou nog tegen om de winterse temperaturen te trotseren. Maak gebruik van het drielagen systeem en geniet volop van iedere afstand!